Din punct de vedere astronomic, echinocţiul de primăvară reprezintă momentul în care Soarele atinge punctul de intersecţie al eclipticii cu ecuatorul ceresc, trecând de la latitudinea sudică la latitudinea nordică a sferei cereşti. Tocmai de aceea, ziua este atunci egală ca durată cu noaptea şi, astronomic vorbind, începe primăvara și anul.
Acest moment de echilibru simbolizează o stare inefabilă de armonie care face să apară o stare de transformare profundă, pregnantă, a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.
Totul se trezeşte atunci la viaţă şi tinde să iasă la suprafaţă pentru ca să se bucure de energiile subtile benefice intense şi profunde ale primăverii. După o perioadă de „conservare în cadrul căreia au fost resimţite restricţiile iernii”, atunci mai ales cea mai mare parte a alimentaţiei fiind compusă la yoghini din seminţe, cereale şi lactate, urmează, în conformitate cu tradiţia creştină ortodoxă, postul Sfintelor Paşti ce cuprinde şi acest moment de echinocţiu.
Mai ales în această perioadă are loc un proces spontan de purificare specială atât la nivelul trupului, cât şi la nivelul unora dintre corpurile noastre subtile. Ca urmare a acestui fenomen se instalează în mod gradat o stare de liniştire mentală, de echilibrare psihică, de dinamizare afectivă.

Deloc întâmplător, mai ales în această perioadă de tainică renaştere şi regenerare a naturii, are loc împerecherea majorităţii animalelor, plantele încep să înmugurească şi, rând pe rând, germenii vieţii renasc pretutindeni în jurul nostru.

Omul trebuie să se adapteze din plin acum acestor cerinţe de renaştere, de înviorare, de trezire la realitate, de ieşire din starea de somn, de stopare a procesului de hibernare (această etapă având atât o semnificaţie materială şi socială, cât şi una spirituală).

În unele cazuri, acest fenomen de neadaptare adeseori va da naştere stărilor de oboseală, de nervozitate care adeseori sunt fără motivaţii – acest aspect este definit în general de medicină drept „astenie de primăvară”. Acest misterios moment de hiatus ne pune în mod spontan în legătură cu energiile subtile uriaşe ale începutului, cu elanul plin de optimism care apare la fiecare nou început al vieţii.

Totodată, acest moment de efervescenţă face să apară o fascinantă înflorire a vitalităţii. El trezeşte în mod armonios în fiinţă virilitatea şi feminitatea, impulsionând trăirea extatică a tumultului tainic al primăverii, care ne face să fim spontani, curajoşi, dinamici şi activi.

Ce putem face cu ocazia echinocțiului de primavara?

1. Să abordăm pentru un timp (de ex. pana la pastele crestin) regimul de alimentație raw-vegan, regimul cu sucuri de legume sau regimul Oshawa (acesta doar 10 zile).

2. Să realizăm procedee de purificare asa cum sunt conoscute în saucha (puritatea) din Abheda Yoga – Anaharin – postul negru numai cu apa, regimul de purificare cu citrice, Kalaka nirmukta pentru drenarea vezicii biliare, Ganesha Kriya sau Mula Shodana, Shank Prakshalana ssi Basti Kriya.

3. Meditatie pentru a profita de acest moment al inceputului de an astronomic
– pentru infuza acest început cu energii spirituale cat mai profunde și cât mai înalte,
-pentru un început cat mai bun si mai spiritual
– pentru a potenta aptitudinile noastre regenerative si creatoare.

…………………………….
4. Meditatie meditatie fundamentală Anuttara preferabil de la 18 la 19 la unison si partial – avand ca fundal muzical

.
Daca nu reusiti sa faceti in intervalul orar, o idee buna este sa meditați la un moment dat in timpul zilei.
…………………………….
La multi ani!