Cereale
Mediu yin (- -) : cereale încolțite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă, paste din faina alba, cereale germinate, porumb dulce
Simplu yang (+) : grâu integral, orez integral, orz integral, ovăz integral, secară integrală, porumb integral, grâu bulgăresc, grâu spelta integral, griş din grâu integral, mălai din porumb complet, orez expandat, pâine neagră
Mediu yang (++) : hrișcă, mei, orez Basmati, orez semidecorticat, amarant, sorg
Foarte yang (+++) : orez sălbatic integral, germenul izolat din bobul de cereale negerminat
Legume
Simplu yin (-) : salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de țelină, untișor, linte, bob, mazăre verde
Mediu yin (- -) : fasole, ciuperci, sfeclă roșie, gogoșar
Foarte yin (- – -) : roșii, vinete, cartofi, castraveți, bame
Simplu yang (+) : varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze și rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de țelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles
Mediu yang (++) : andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roșie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creață
Foarte yang (+++) : varză roșie
Fructe
Simplu yin (-) : căpșuni, caise, cătină albă, roșcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi
Mediu yin (- -) : cireșe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vișine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos
Foarte yin (- – -) : ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide
Simplu yang (+) : stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane
Mediu yang (++) : mere, afine, zmeură, merișor, coacăze roșii, fructe de dracilă, nuci, alune
Foarte yang (+++) : mere pădurețe, migdale, fistic
Lactate
Simplu yin (-) : lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, cașcaval Camembert
Mediu yin (- -) : brânză de vaci, lapte de bivoliță, caș dulce, urdă dulce, cașcaval tare
Foarte yin (- – -) : smântână, unt, brânză topită, cașcaval moale
Simplu yang (+) : lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, șvaițer Gruyere
Mediu yang (++) : brânză de capră, unt clarificat (ghee)
Condimente
Simplu yin (-) : fenicul, măghiran
Mediu yin (- -) : oțet din lemn, oțet de mere, roiniță, vanilie
Foarte yin (- – -): semințe de mac
Simplu yang (+): nucșoară, mărar, anason, cimbrișor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muștar alb, leuștean, leurdă
Mediu yang (++): ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, șofran, salvie, dafin, hrean, muștar negru, piper, usturoi, scorțișoară, cardamom, schinduf
Foarte yang (+++): rozmarin, cuișoare, sovârf, ghimbir, ghințură, sare marină nerafinată
Băuturi
Simplu yin (-): apă, sifon, ceai de măceșe, ceai de cătină
Foarte yin (- – -): cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool
Simplu yang (+): cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (BancHa(Yang)), ceai de mușețel, pelin, cimbru, cimbrișor, rozmarin
Mediu yang (++): ceai de busuioc, suc de mere
Foarte yang (+++): ginseng
Alte produse
Simplu yin (-) drojdie, miere
Mediu yin (- -): zahăr brun, borș, oțet de mere, ulei de nucă de cocos
Foarte yin (- – -): ciocolată, cacao, zahăr, frișcă, jeleuri, murături, înghețată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide
Simplu yang (+): Halva de susan, Halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale
Mediu yang (++): ouă fecundate, ulei de rapiță, ulei de muștar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui
Foarte yang (+++): polen apicol, semințe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece
O persoana isi poate amplifica anumite calitati de tip Ha(Yang) sau Tha(Yin) consumand alimente care au preponderenta corespunzatoare.
Însă, in general, modul de alimentatie actual duce la o amplificare excesiva a energiilor Tha(Yin), avand ca urmare cresterea incidentei unor boli de natura Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.
Acest lucru se observa cu mare ușurință în cazul anumitor bărbați al căror corp devine în timp mai „pufos”, abdomenul se mărește, inerția crește, preferința pentru alimente yin crește, aptitudinea emisivă și specific structurantă se atenuează.
Multe tradiții au analizat polaritatea alimentelor. În cele ce urmează vom analiza polaritarea alimentelor inspirată din perspectiva alimentației macrobiotice, dar fiindcă această analiză este mai rafinată și clară decât altele.
Dieta macrobiotică este o dietă simplă, fixată pe idei despre tipurile de alimente extrase din Budismul Zen .
Dieta urmărește să echilibreze elementele yin și yang ale alimentelor.
Principiile majore ale dietelor macrobiotice sunt
– de a reduce sau elimina produsele animale
– de a mânca alimentele crescute local, care sunt în sezon
– de a consuma mese cu moderatie.
Deseori aumite părți din dieta macrobiotică au fost folosite pentru a ameliora sau vindeca unele tipuri de cancere, diabet ori boli cardiovasculare, alergii, boli autoimune și altele.
Regimul nr.7 al doctorului Ohsawa (regimul Oshawa) care durează doar 10 zile (dar se poate repeta) poate ajuta în multe afecțiuni.
Dieta macrobiotică este asociată cu budismul Zen și se bazează pe ideea echilibrării yin și yang.
Dieta propune 10 planuri care progresează pentru a ajunge la un raport ideal de yin / yang de 5: 1.
E bine să înțelegem că acest raport este subtil și nu poate fi determinat cu ușurință prin cântărire, măsurare, numărare etc.
Dieta a fost popularizată de George Ohsawa în anii 1930 și ulterior a fost rafinată de discipolul său Michio Kushi.
Macrobiotica pune accentul pe cerealele integrale cultivate pe plan local, pe legumele, algele, produsele de soia fermentate și fructe.
Toate acestea vir fi combinate în mese conform principiului chinezesc de echilibru cunoscut sub numele de yin și yang.
Yin și Yang sunt calități relative care pot fi determinate doar printr-o comparație.
De exemplu, alimentele uscate sunt yang în comparatie cu acelasi alimente care conțin apă, alimentele sărate sunt yang în comparație cu cele care sunt nesărate.
Toate produsele alimentare sunt considerate a avea ambele proprietăți, una dominantă.
Alimentele cu calități yang sunt considerate compacte, dense, grele, fierbinți, în timp ce cele cu calități yin sunt considerate expansive, luminoase, reci și difuze.
Orezul brun și alte cereale integrale, cum ar fi orz, mei, ovăz, quinoa, secara și teff sunt considerate de macrobiotice ca fiind alimentele în care yin și yang sunt cele mai apropiate de a fi în echilibru.
Prin urmare, listele de alimente macrobiotice care determină o hrană ca yin sau yang, le compară în general cu cerealele integrale.
Vasele și instrumentele pentru gătit și servit hrana
trebuie să fie fabricate din anumite materiale, cum ar fi lemn sau sticlă, ceramică sau metal smălțuit, în timp ce unele materiale – plastic, cupru și alte materiale metalice neacoperite trebuie evitate.
Cuptoarele cu microunde trebuie cu desăvârșire evitate.
În experimentele în care o floare este udată cu apa de la robinet și alta cu apa încălzită la cuptorul cu microunde și răcită, a doua floare suferă vizibil foarte mult din cauza acestui tratament. Perfuziile cu sânge încălzit chiar puțin la cuptorul cu microunde pot sfârși tragic prin moartea pacientului.
Leo Radutz
profesor de yoga si fondatorul sistemului Abheda