De ce este zaharul alb toxic pentru corpul nostru? (film și articol)

Există în ultima vreme în spațiul public „cai troieni” care par că susțin perspectiva hranei naturiste pure și sănătoase dar vin cu excese și neadevăruri care otrăvesc înțelegerea multora dintre oameniii bine intenționați. Unul din subiecte este zahărul care este văzut ca o otravă absolută. Acest articol dorește să tragă un semnal de alarmă și să ne ajute înțelegerea.

In anul 1957 Dr. William Coda Martin incearca sa raspunda la urmatoarea intrebare: Cand un aliment este hrana pentru corp si cand este otrava?

Definitia sa pentru “otravă” era urmatoarea: “ Din punct de vedere medical, orice substanta aplicata corpului, ingerata sau care are efect in corp

si care poate cauza boli.

Această definiție este foarte largă fiindcă multe substanțe benefice în cantități potrivite pot deveni toxice în cantități mari.
Dr. Martin a determinat faptul ca zaharul este intr-adevar o otrava pentru corpul uman si a clasificat-o ca atare.

Zahărul este o glucidă. Avem nevoie de glucide?

Da! Creierul și, de fapt, tot sistemul nervos este un gigantic consumator de glucide, mișcarea și generarea de energie au legătură directă cu prezența glucidelor în corp într-o concentrație potrivită.

Zaharul este un produs natural extras din trestie sau sfeclă de zahăr dar este periculos mai ales datorita compozitiei sale de carbohidrat pur rafinat. Pentru a fi alb și apreciat pe piața „prafului dulce” el este rafinat de mai multe ori pornind de la o substanță vâscoasă și neagră ca smoala dar cu gust amărui neatrăgător.

În acest proces zahărul, natural altfel, este atât de procesat încât își pierde însușirile sale benefice, rămânând însă o substanță dulce și, mai ales, albă după cum dorește piața și cunoscând și o modificare a structurii – din levogir devine dextrogir.

Aparent este aceeași substanță, dar modificarea acestei proprietăți îl face mult mai incompatibil cu viața. E adevărat, dacă avem, pentru moment o carență de glucide în corp, zahărul alb ingerat poate ajuta dar trebie renunțat cât mai curând la consumul său pentru că el produce dezechlibre în corp.

Zahărul este pus în diverse produse chiar mult mai mult decât gustul ar cere, din motive de tipologie a consumului. De exemplu coca-cola ar putea conține mult mai puțin zahăr având un gust mai bun. Oamenii preiau produsele așa cum sunt făcute, le doresc pentru că sunt dulci și le consumă chiar și dacă simt că este foarte mult zahăr în rețetă.

Există zaharuri care au un efect benefic în corpul nostru, cum este, de exemplu, mierea dar chiar și acolo excesul poate fi periculos.

Cât despre zahăr, corpul nostru nu-l poate utiliza bine deoarece a fost deposedat de enzime, vitamine, minerale și din cauză că a devenit dextrogir. Dar îl poate utiliza, totuși, dacă are mare nevoie de glucide, ceea ce este excepțional de necesar funcționării sistemului nervos central și, mai ales, creierului.

Ceea ce se intampla cand ingerăm zahar este un proces frenetic de echilibrare care are loc in interiorul organismului nostru.

Pentru ca echilibrul sau homeostazia este esentiala pentru corpurile noastre, mineralele precum sodiu, potasiu, magneziu si calciu sunt utilizate pentru a crea acest echilibru.
De exemplu, pentru a neutraliza sangele care devine acid in urma consumului de zahar, calciul este luat din oase si dinti, astfel cariile si osteoproza pot aparea.
Daca zaharul este consumat in fiecare zi, corpurile noastre vor dezvolta carente importante ale acestor minerale si ne va face mai vulnerabili la imbolnaviri.

Excesul de zahar afecteaza fiecare organ din corp – inclusiv ficatul.

Ficatul este locul unde zaharul este stocat sub forma de glucoza. In cele din urma, daca zaharul este consumat zilinic, ficatul se va gasi în imposibilitate de a stoca excesul de zahar, acesta fiind returnat in sange sub forma acizilor grasi. Unde se stocheaza acești acizi grasi? In zonele cele mai inactive cum ar fi: abdomenul inferior, fesele, si coapsele. Dupa ce aceste zone au fost ocupate, acizii grasi se mai pot distribui apoi si spre organe cum ar fi inima si rinichii.

Iata doar cateva dintre bolile asociate consumului excesiv de zahar:

obezitatea, cancerul, imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat la adulti, eczemele, candida, pietrele la rinichi, depresia, anxietatea, cariile dentare, ateroscleroza, functionarea deficitara a creierului si inca multe altele.

Principala sursa de energie a celulelor canceroase este glucoza. Glucoza este o substanță firească și necesară în corpul nostru dar prin controlul nivelului de glucoza din sange, celulele canceroase raman fara combustibil iar sistemul imunitar se poate revigora.

Există alimente bogate în zaharuri care sunt și ele naturale, sunt mult mai adecvate consumului dar care au si ele efecte negative datorită abuzului. Atfel putem găsi siropul de porumb, fructoza, zaharoza, lactoza, melasa, mierea, maltoza, sucurile de fructe si inca alte multe forme.

Este esential sa devenim cat mai constienti de sursele ascunse in care putem gasi zaharul in alimentatia noastra, mai ales in produsele alimentare procesate si rafinate.

Secretul unei vieti echilibrate

sta in promovarea unui stil de viata cat mai sanatos, in practicarea de exercitii fizice regulate (mai ales a exercitiilor de yoga), alegerea unei diete bazate pe cereale integrale, fructe si legume, care reduce nivelul de stres oxidativ, în evitarea carnii, si in mod special in evitarea ZAHARULUI ALB!

Zahărul brun din păcate nu este mult mai bun decât cel alb, de aceea este bine să folosim îndulcitori naturali: siropul de porumb, fructoza, zaharoza, lactoza, melasa, mierea, maltoza, sucurile de fructe, stevia. Dar în cantități potrivite și fără a abuza.

Astfel, zaharurile naturale pot cosntitui o sursă de energie și un element important pentru asigurarea homeostaziei mediului intern al corpului nostru.

In continuare va invitam sa urmariti un videoclip despre zahar si efectele nocive ale acestuia

Scroll to Top