Fericirea nu este o emoţie, nici un sentiment. Este o stare – o stare complexă de a fi. S-au scris tone de tratate, lucrări şi articole despre fericire, unele de factură psihologică, altele metafizice, şi altele literare. Nimeni nu ne învaţă la şcoală cum să fim fericiţi, deşi aceasta ar putea să fie materia prioritară, mai importantă chiar decât matematica şi limba maternă! Dacă citim seninele consideraţii despre fericire din sus-numitele tratate, ele nu fac decât să ne adâncească frustrarea de a fi departe de această stare, proprie unui paradis din care ne simţim iremediabil căzuţi.

Marele Maestru m-a întâlnit când aveam cea mai mare nevoie de ajutor, şi mi-a dezvăluit anumite taine fundamentale, care descuie cele mai obstinate lacăte ale porţilor către fericire. Uneori le vorbesc limbajul tăcut, şi atunci porţile mi se deschid fără a fi măcar nevoie să cer aceasta. Alteori uit de cadoul Maestrului meu drag, şi mă lupt iar cu valurile descurajării, ale tristeţii şi grijilor. Vă împărtăşesc acum câteva din învăţămintele Înţeleptului, pentru ca astfel, ele să rămână pentru totdeauna şi în inima mea, flacără vie a drumului prin lumi…

1. Prima cheie a fericirii: Compară-te numai cu tine însuţi!
Eşti unic. Eşti desăvârşit exact aşa cum eşti, numai că ai uitat, pentru un timp mai lung sau mai scurt, acest lucru. Trăim într-o societate bolnavă de comparaţii. Promotorii modelelor de frumuseţe, a liniilor de modă, de life style, de modele de reuşită socială, se hrănesc cu dorinţa noastră de a intra într-un anumit standard. Nu există femei frumoase sau femei urâte. Există suflete admirabile şi suflete moarte. Nu există copii inteligenţi şi copii retardaţi. Până şi surâsul tăcut al unui copil cu sindrom Down ne poate învăţa ceva, de exemplu, puterea de a iubi fără condiţii şi aşteptări… Când vom înceta să ne comparăm cu alţii, vom suprima orice suferinţă legată de cum arătăm, de cât de deştepţi suntem, de cât de dotaţi sau talentaţi sau apreciaţi suntem. Automat, sufletul nostru se va orienta către el însuşi, şi va descoperi, cu uimire şi încântare, frumuseţea din el! Aşa cum nu mai există nici o altă formă de frumuseţe pe pământ, nu a existat şi nici nu va mai exista! Suntem, cu adevărat unici, şi merită să ne celebrăm unicitatea!

Uneori suferim. Un bărbat părăseşte o femeie pentru o alta, un alt coleg este promovat într-o funcţie pe care ne-o doream, publicul aplaudă mai tare pe concurentul de după noi…. Stop! Nu ai fost părăsit (ă) pentru că celălalt (cealaltă) este mai frumo(a)s(ă), nu ai ratat promovarea pentru că eşti prea puţin competent, şi nici nu ai primit mai puţine aplauze pentru că talentul tău este mai palid. Ci pentru că anumite lecţii se învaţă şi aplecând fruntea către ţărână…de exemplu, lecţia smereniei, aceea a perseverenţei sau a încrederii în sine (mai pot fi şi altele!).

De câte ori ai tendinţa să te compari cu ceilalţi, faci culcuş în inima ta pentru invidie, gelozie, amărăciune, neîncredere în sine sau ambiţie vanitoasă. Nu ai nevoie de toate aceste otrăvuri. Simpla acceptare a ta, aşa cum eşti, le va transforma în: admiraţie pentru unicitatea celuilalt, bucurie pentru succesul lui, încredere în forţele tale şi o tenacitate sănătoasă. Ţine minte această cheie fundamentală a fericirii: eşti incomparabil! Ai comori de dăruit, aşa că nu mai pierde vremea inventariindu-ţi „păcatele”, şi treci la explorarea propriilor diamante ascunse în sufletul tău!Când le-ai găsit, bucură-te de ele şi lasă-i şi pe alţii să le admire, pentru că meriţi!

Aplicaţie practică: Cultivă-ţi obiceiul de a te observa cât mai atent, aproape în orice moment. Fii atent la ceea ce simţi, la stările tale, la comportamentul tău şi la gândurile care-ţi urcă în conştiinţă. Când sesizezi că apar stări sau emoţii de tip invidie, gelozie, ură, mânie, amărăciune, tristeţe etc., caută stimulul exterior care le-a produs: ai văzut pe cineva mai arătos, sau ai auzit un discurs mai „deştept” decât al tău? Ai fost respins în favoarea altcuiva? Ai pierdut o oportunitate îndelung aşteptată? Cum te-ai văzut tu pe tine însuţi, ca urmare a acestui eveniment: ratat, mai urât, mai prost, nemerituos sau ghinionist? Nu te compara cu celălalt! Aceea a fost şansa lui. Calea lui. A ta te caută încă, te aşteaptă după un colţ de drum, să te surprindă. Dacă faci cale întoarsă, s-ar putea să nu ai mai niciodată ocazia să găseşti ceea ce cauţi…. Adu-ţi mereu aminte, când umbrele muşcă din inima ta: Nimeni nu poate merge pe calea ta, şi în realitate, nimeni nu-ţi poate lua ceea ce este, cu adevărat, al tău, prin drept Divin!

2. A doua cheie a fericirii: Eşti în competiţie numai cu tine însuţi!
Lumea socială este bazată pe competiţii, declarate sau mascate. Societate de consum ne-a învăţat să credem că nimeni nu este indispensabil, că oricând putem fi daţi la o parte. Lucrurile nu sunt chiar aşa… Dacă există vreun record de doborât, nu o faci pentru a demonstra că tu eşti mai bun decât altul, ci pentru a-ţi demonstra ţie că poţi!

Nu are absolut nici o importanţă ce realizări are celălalt. El are calea lui, tu o ai pe a ta. Nu ştii de câte ori a căzut celălalt, până a trece în forţă „linia de sosire”. Aşa cum nici el nu ştie frământările sufletului tău. Mai bine, evaluează-te pe tine însuţi în timp: de unde ai pornit, şi unde ai ajuns. Ai fi putut face mai mult? Cum ai putea proceda pentru a-ţi optimiza acţiunile?

Orice victorie, fie ea cât de mică, asupra propriilor tale limite îţi va spori încrederea în tine, şi-ţi va umple sufletul de mult entuziasm şi bucurie! Câştigă pas cu pas, fiecare metru de drum din viaţa ta. Nu poţi trăi în pielea altuia, dar poţi deveni specialistul numărul 1 în propriul mod de a trăi!

Aplicaţie practică: Observă-ţi reacţiile lăuntrice faţă de succesul altei persoane, mai ales dacă sperai să fii tu în locul ei. Ce simţi? Bucurie, admiraţie, sau invidie, supărare? Gândeşte-te imediat: la ce nivel erai când aţi pornit acea acţiune? Ce ai realizat tu în acelaşi răstimp? Dacă ai avansat faţă de ceea ce erai, cunoşteai sau făceai, înseamnă că ai obţinut un succes. Acesta va fi cărămida pe care se va aşeza o altă reuşită, şi tot aşa, până când edificiul valorii faptelor tale va fi văzut şi admirat de toţi! Îndreaptă-ţi atenţia, fără încetare, asupra propriilor tăi paşi, şi vei constata cu surprindere că vei preţui mai mult şi succesele celor din jur!

3. A treia cheie a fericirii: Orice faci, fă-o cu drag, cu plăcere!
Se spune că „nu contează ce faci, ci cum faci” ceva. Cel mai bun medic nu va căuta tovărăşia constantă a celui mai slab medic, dar va aprecia sfaturile celui mai bun mecanic auto, va alege bucatele pregătite de cel mai bun bucătar şi va cumpăra bilete la meciul celui mai bun sportiv. Starea de excelenţă se cultivă, şi dacă ne obişnuim să fim impecabili, vom fi astfel în nu contează ce domeniu! Condiţia este să ne placă ce facem. Nu are rost ca dintr-o ambiţie deşartă să demonstrăm altora că putem cânta la vioară la Paganini, dacă suntem, afoni! În schimb, ne putem centra pe propriile noastre talente, aptitudini, înclinaţii, pasiuni…. Dacă activitatea principală din viaţa noastră este ceva care ne place, atunci vom participa cu bucurie şi la anumite sarcini mai „plicticoase”. După o petrecere reuşită cu prietenii, poţi să speli vasele şi să deretici cu inima plină de bucurie!

Aplicaţie practică: Ia o coală de hârtie albă, şi împarte-o în două coloane; trece în cea din stânga toate talentele, aptitudinile şi înclinaţiile tale (citit, scris, desenat sau pictat, cântat, sport, cultivat flori, gătit, cusut, reparat maşini etc.). Coloana din dreapta este rezervată activităţilor pe care ţi-ar face plăcere să le desfăşori, pentru a-ţi câştiga existenţa sau în timpul liber. Apoi, scrie mai jos fiecare activitate în parte: alături de ea, poţi nota: de ce ai nevoie pentru a o realiza? De cât timp ai nevoie? Crezi că posezi cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru a face acel lucru? Ce rezultate aştepţi de la acea activitate a ta?
În final, stabileşte o ierarhie a priorităţilor, astfel încât să vezi clar care activitate este mai importantă şi mai urgentă, şi prin urmare, către care este nevoie să-ţi dirijezi eforturile imediate.

4. A patra cheie a fericirii: Trăieşte din plin clipa prezentă, dar programează-ţi în linii mari viitorul!
Trecutul nu mai poate fi întors, iar viitorul nu s-a născut încă, fiind doar o sumă de posibilităţi. Ceea ce avem este numai clipa prezentă. Dacă trăim în trecut ne predispunem la nostalgii morbide şi depresie, iar dacă ne proiectăm mai mereu în viitor, ajungem la o viaţă iluzorie, plină de aşteptări, anxietate şi himere. Din contra, concentrarea pe „aici şi acum” ne aduce echilibru şi sănătate fizică şi psihică. Prezentul este cel mai mare vindecător, cel mai bun sfetnic şi cel mai apropiat prieten. Darul prezentului este inestimabil! A fi în Prezent înseamnă a renunţa la subterfugii, a fi mereu atent şi a preţui ceea ce faci Acum. Desigur, uneori prezentul este dur. Ori de câte ori ne simţim nefericiţi în Prezent, acesta este un semnal că a venit vremea de a învăţa ceva din Trecut sau de a face planuri de Viitor.

Aplicaţie practică: Obişnuieşte-te să fii mereu atent la clipa prezentă: unde eşti acum, ce faci, cum te simţi, cu cine eşti, etc. Acordă atenţie chiar şi celor mai mici detalii ale acţiunilor tale prezente, ca şi cum acestea ar fi un cadou pentru o fiinţă iubită.
Când te confrunţi cu o situaţie neplăcută în Prezent, gândeşte-te la Trecut. Analizează situaţii similare, sau care au condus la stări similare. Învaţă ceva valoros din trecut, apoi foloseşte acele concluzii pentru a ameliora prezentul.

Nimeni nu poate controla Viitorul. Dar, cu cât planifici mai mult ceea ce doreşti să se petreacă în viitor, cu atât Prezentul devine mai liniştitor, iar Viitorul mai puţin angoasant. Aşadar, obişnuieşte-te să planifici anumite acţiuni din viitor, şi treci în Prezent la aplicarea primilor paşi care să te conducă acolo unde ţi-ai propus să ajungi. Succesul începe în Prezent!

5. A cincia cheie a fericirii: Ai grijă de toate laturile vieţii tale: dă-ţi timp pentru a munci, a te distra, a te odihni, a învăţa ceva nou, a crea şi a te bucura!
De obicei, oamenii îşi bazează aprecierea faţă de sine pe cuvintele şi aprecierile celorlalţi. Cu toţii avem nevoie de iubire, de apreciere şi de preţuirea celor din jur. Dacă ceilalţi ne spun cuvinte de laudă pentru munca noastră, tindem să ne identificăm cu aceasta, pentru că ea ne face să ne simţim valorizaţi, deci iubiţi şi apreciaţi. Dacă suntem, dotaţi cu un aspect fizic plăcut, ne hrănim sufletul şi imaginea de sine cu aprecierile celorlalţi legate de cum arătăm, şi ajungem să ne simţim bine mai ales la petreceri, în public, oriunde putem fi admiraţi pentru corpul şi chipul nostru. În fine, dacă nu excelăm la serviciu, dar avem un hobby în care suntem „tari” (cântăm în timpul liber, scriem poezii sau jucăm teatru într-o trupă de amatori etc.), acestea vor deveni activităţile motivante ale vieţii noastre. În realitate, pentru a fi perfect echilibraţi şi împliniţi ca personalitate, avem nevoie să împlinim TOATE aspectele vieţii noastre: să avem o slujbă care ne place şi ne aduce satisfacţii, atât materiale cât şi profesionale, afective etc.; să avem o familie şi relaţii sociale împlinitoare, prieteni, persoane care să ne oglindească şi să ne susţină în evoluţia vieţii noastre; avem nevoie să ne exprimăm şi să ne şlefuim continuu talentele, pasiunile etc.; avem nevoie de odihnă şi distracţie, de momente de solitudine şi de clipe petrecute în mijlocul lumii, de activitate intelectuală şi manuală. Nimic nu trebuie neglijat, căci tot ceea ce trecem cu vederea va ieşi într-o bună zi la suprafaţă, şi se va întoarce pentru a-şi lua revanşa…

Aplicaţie practică: Scrie pe o coală de hârtie toate aspectele vieţii tale: profesia, familia, relaţiile sociale (cu prietenii, cunoscuţii, colegii), aptitudinile şi talentele, hobby-urile, distracţia, odihna, mişcarea fizică (întreţinerea sănătăţii corporale prin aerobic, fitness, sporturi de orice fel), cultivarea spirituală (preocuparea pentru aspectele înalte ale fiinţei tale, raportarea ta la Dumnezeu sau la un principiu divin, trans-uman). Apoi, acordă note de la 1 la 10 fiecărui domeniu (1 însemnând că nu te-ai preocupat deloc de acesta în ultimele trei luni, iar 10 însemnând totala ta atenţie acordată acelui domeniu de viaţă). Vezi care sunt cele mai slabe laturi ale vieţii tale, cu scoruri sub şase. În dreptul fiecăruia, notează câteva măsuri de remediere: ce crezi că ai putea face ca să măreşti scorul acelui domeniu?

6. A şasea cheie a fericirii: Iubeşte fiinţa minunată care eşti!
Ne naştem din iubire, cu iubire şi pentru iubire. Aceasta este cea mai înaltă motivaţie a acţiunilor noastre. Nici o fiinţă de pe Terra nu poate supravieţui fără iubirea cuiva, măcar a unei fiinţe din jur. De mici suntem învăţaţi să primim iubirea celor din jur (dacă ne naştem şi creştem într-un mediu normal, sănătos psihic), şi tot de mici suntem condiţionaţi de a primi iubirea numai dacă facem anumite lucruri, spunem anumite fraze, ne comportăm într-un anumit fel… Mai târziu, în mod inconştient, repetăm acest model de obedienţă socială şi familială. Suntem gata să facem orice pentru a fi iubiţi, respectaţi şi apreciaţi. Dacă nu primim aceste gratificaţii ale celorlalţi, simţim că nu merităm să trăim, că suntem lipsiţi de orice valoare! Mereu uităm că singura fiinţă împreună cu care vom trăi întreaga noastră viaţă suntem noi înşine!

Nimeni nu ne învaţă că cea mai de preţ iubire este cea pe care ne-o acordăm noi înşine. Cei din jur nu sunt decât reflexii ale atitudinii noastre lăuntrice. Iubirea lor ne dă măsura grijii şi afecţiunii pe care o nutrim pentru noi înşine. Subiectul este mult prea vast pentru a fi epuizat aici, întrucât acest articol nu-şi propune decât să puncteze jaloanele drumului nostru către condiţia celui fericit. Însă merită să recurgem cât mai des la următoarele exerciţii:

Aplicaţie practică:
a. În fiecare zi, dimineaţa când te priveşti în oglindă, rosteşte mintal, cu multă afecţiune: „Te iubesc!”, imaginii tale. Observă cum te simţi când faci aceasta. Perseverează, oricât de ciudat ţi s-ar părea acest exerciţiu, până când vei simţi, cu adevărat, iubire pentru tine însuţi.

b. Fă-ţi o bucurie în fiecare zi: cumpără-ţi ceva care-ţi place (o prăjitură, un articol vestimentar, o revistă etc.); sau telefonează unei fiinţe dragi, sau ieşi la un film în oraş cu un prieten bun, etc. Nu lăsa nici o zi să treacă fără a-ţi face un mic cadou!

c. Ai mereu grijă de copilul din tine. În fiecare om există o latură de copil – este cea care se manifestă spontan, se bucură, face şotii, ne conferă autenticitate. Este şi cea mai vulnerabilă, mai sensibilă. Închide ochii şi imaginează-ţi acel copil din fiinţa ta. Imaginează-ţi că-l iei în braţe, îl reconfortezi şi-i oferi toată iubirea de care are nevoie. Cere-i iertare pentru toate clipele de suferinţă, şi oferă-i siguranţa că iubirea ta pentru el va dăinui mereu. În final, mulţumeşte-i pentru toate clipele de bucurie, pentru surprizele şi micile nebunii pe care te-a îndemnat să le faci de-a lungul vieţii, şi care au fost „sarea şi piperul” existenţei tale.

d. Veghează mereu, zilnic, ca nevoile tale de orice fel să fie împlinite. Nu te neglija! Întreţine-ţi corpul în formă, prin exerciţii fizice regulate; adoptă o dietă sănătoasă; respectă-ţi perioadele de odihnă, dozează-ţi eforturile; nu ezita să cauţi şi să ceri ceea ce-ţi trebuie; petrece timp cu prietenii, familia, cei apropiaţi, şi hrăneşte-ţi sufletul cu prezenţa lor; învaţă mereu ceva nou, cultivă-ţi emoţiile pozitive şi trăirile elevate; caută o cale spirituală care ţi se potriveşte, şi stabileşte astfel un cadru propice dezvoltării unei relaţii tot mai strânse cu Dumnezeu.

e. Manifestă zilnic o atitudine plină de recunoştinţă pentru ceea ce primeşti. Eventual, adresează în fiecare seară, la culcare, o scurtă rugă de mulţumire pentru tot ceea ce ai primit în acea zi.

7. A şaptea cheie a fericirii: Transfigurează neîncetat pe semenii tăi!
Cu toţii avem lumini şi umbre. Nu este nici un merit deosebit în a sesiza părţile luminoase ale cuiva, şi a le lăuda. Mult mai meritorie este capacitatea de a identifica darul din spatele fiecărei umbre, de a alchimiza un aparent neajuns al unei fiinţe, într-o trăsătură benefică a sa. Există numeroase dovezi în psihologia modernă care susţin faptul că modul cum ne raportăm la o anume fiinţă va suscita în aceasta exact ceea ce ne aşteptăm să vedem la ea. Dacă alegem să vedem binele din aceasta, în mod cvasi-inconştient, acea fiinţă va manifesta faţă de noi binele din ea. Dacă ne vom apropia de acea fiinţă cu suspiciune şi critici la adresa diferitelor ei caracteristici, ea va avea tendinţa să comunice cu noi manifestând exact aceste „umbre” ale ei.
În fiecare dintre noi există ceva măreţ, ceva unic şi admirabil. Desigur, este greu să vedem în fiece clipă această lumină, mai ales la aceia care aleg să adopte mai mereu un comportament orientat negativ. Dar, dincolo de obiectivitatea cu care apreciem laturile bune şi cele rele ale cuiva, este important să credităm fiinţele umane pentru potenţialul pe care, cu certitudine, îl deţin, şi pe care, prin bunăvoinţa şi susţinerea semenilor lor, îl pot scoate la lumină. Nu se pune problema de a vedea binele acolo unde nu este, ci de a vedea diamantul care poate ieşi la iveală din conglomeratul necizelat de rocă ce poate alcătui manifestarea exterioară a unei persoane.

Aplicaţie practică: În fiecare zi, urmăreşte să descoperi cel puţin o calitate ascunsă a fiecărei persoane cu care vii în contact – acasă, la serviciu, pe stradă, în societate. Fii atent mai ales la cei cu care nu ai relaţii prea bune, la cei pe care îi deteşti sau îi critici, despre care nu ai o părere prea bună. Propune-ţi să sesizezi măcar o calitate benefică a lor, şi apoi evocă această lumină din ei, ori de câte ori comunici cu aceste persoane. Analizează şi modul cum te simţi odată ce adopţi această atitudine. S-ar putea să fii surprins cât de uşurat îţi va fi sufletul, cât de deschis şi lipsit de resentimente… pentru că, odată cu rafinarea perspectivei asupra celuilalt, asupra întregii lumi, sufletul tău este cel care se va purifica, se va înălţa cu fiecare zi tot mai mult…

8. A opta cheie a fericirii: Fii stăpânul dorinţelor tale, şi artizanul propriei vieţi!
Nu lăsa dorinţele să te înrobească, crescând până la dimensiunea unor patimi sau obsesii. Există dorinţe şi năzuinţe iscate din necesităţi, şi care este firesc să fie satisfăcute. Dar mai există dorinţe artificiale, suscitate de ispitele societăţii de consum. În realitate, fiinţa umană nu are nevoie de două case, trei maşini şi nenumărate articole vestimentare pentru a trăi împlinită. Şi nici negarea completă a importanţei bunurilor materiale nu ne ajută mai mult… Departe de a pleda pentru austeritate, dorim să susţinem cauza echilibrului şi armoniei în toate laturile existenţei noastre. Este esenţial să hrănim acele dorinţe ale sufletului care, odată îndeplinite, l-ar ajuta pe acesta să crească, să se rafineze, să se maturizeze şi să atingă o dimensiune cât mai spirituală.

Suntem ceea ce gândim că suntem. Mai precis, cum ne propunem să fim, aceea devenim. De aceea, să ţintim cât mai sus, cât mai departe, întru elevarea sufletului şi fiinţei noastre.

Aplicaţie practică: Aşterne pe o coală de hârtie toate dorinţele şi năzuinţele tale din această perioadă, eventual clasificate: cele din plan material, social, profesional, relaţional, spiritual, etc. Analizează-le cu atenţie şi luciditate, şi identifică acele dorinţe reale, care provin dintr-o nevoie profundă a sufletului, şi acele dorinţe artificial induse, care constituie mai mult nişte capricii induse de lumea în care trăim. Selectează-le pe primele, şi imaginează-ţi zilnic, preţ de câteva minute, cum ai fi dacă acestea ar fi îndeplinite: imaginează-te bucurându-te de casa dorită, de maşina de care aveai nevoie şi pe care ţi-o doreai, imaginează-ţi clipele de intimitate fericită alături de partenerul (a)pe care îl (o) doreai, creează mintal cadrul în care lucrezi, cu bucurie, la serviciul la care năzuiai. Cultivă în fiinţa ta o stare de profundă mulţumire şi recunoştinţă pentru ceea ce ai primit, şi adu-ţi aminte de spusele marelui nostru călăuzitor spiritual, Iisus: „Când cereţi ceva, credeţi că aţi primit deja acel lucru.”….

9. A noua cheie a fericirii: Stabileşte o relaţie profundă cu Dumnezeu!
Indiferent de orientarea noastră religioasă, de convingerile spirituale pe care le avem, este evident că lumea în care trăim este creaţia unei conştiinţe nelimitate, care infuzează toate fiinţele şi lucrurile create. Această conştiinţă animă într-un mod tainic fiecare creatură, şi reprezintă legătura noastră cea mai intimă cu Creatorul. A nega sau a neglija această subtilă conectare la principiul etern din noi echivalează cu a ne rupe de izvorul vieţii noastre autentice, care ne permite să ne dezvoltăm sufletul şi să atingem desăvârşirea fiinţei noastre.

Aplicaţie practică: În fiecare zi, acordă-ţi minim 15 minute în care, aşezat confortabil într-un loc liniştit şi plăcut, departe de zgomote sau stimuli externi, să-ţi poţi orienta atenţia către propria fiinţă. Închide ochii, respiră profund şi relaxează-te cât mai mult, atât fizic cât şi psihic. Apoi, orientează-ţi blând, dar ferm, atenţia către zona din centrul pieptului, care adăposteşte, în realitate, poarta de comunicare cu dimensiunile Divinului din noi. Doar observă ce se petrece, fără a interveni cu mintea. Apoi, dacă simţi nevoia de a formula mintal o întrebare legată de un aspect al vieţii tale, o poţi adresa Creatorului, lui Dumnezeu, şi poţi aştepta, într-o tăcere impregnată de atenţie, ca răspunsul să se reflecte, sub o formă sau alta, în acea zonă din centrul pieptului, în Inima ta spirituală. Acest exerciţiu simplu constituie o primă formă de meditaţie care, practicată cu perseverenţă, te poate conduce la stări forate elevate, profund spirituale.

Şi lista cheilor fundamentale pentru a trăi condiţia unei fiinţe fericite nu este încheiată! Acestea sunt doar cele mai importante lecţii pe care le-am primit de la Maestrul meu, care m-a învăţat să Fiu, şi să Devin întru Desăvârşire.
Iubitul meu Maestru, Viaţa…

Un articol de psiholog Aida Surubaru
Societatea Academica AdAnima
Bucuresti
www.adanima.org