Ce are de-a face crestinismul cu yoga?

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
09.10.2011
text de 
3 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
09.10.2011
 - text de 
3 minute

Va redam acum o intrebare si raspunsul ei care ar putea sa faca lumina si sa inlature unele nedumeriri care ne mai sunt adresate (uneori in termeni nu foarte delicati).

Intrebare de la M.D.
Buna!
Am vizitat de curand site-ul dvs si am ramas cu o intrebare.

Ce are de-a face crestinismul cu Yoga?

Am vazut ca organizati conferinte despre crestinism
...la care cu interes as fi vrut sa particip.

Mi-a cazut fata cand am vazut ca este o perdea interesanta pentru
evanghelizare prin yoga.

As aprecia un raspuns onest!

Raspuns: Felicitari pentru indrazneala si sinceritatea intrebarii.

NU ”e perdea interesanta pentru
evanghelizare prin yoga”.
NICI ”chemare la yoga prin evanghelizare”.

Meditatia isihasta corect practicata are avantajul ca are mare eficienta pentru foarte multi practicanti. Este o perla inestimabila a spiritualitatii crestine si ne permite sa ne elevam interior indiferent de la ce stare pornim.

Adica indiferent daca avem chef de meditatie sau nu, indiferent daca avem aspiratie sau nu si, uneori, chiar si indiferent daca credem in Dumnezeu sau nu (socant, nu-i asa?). Desigur, pentru ca acest ultim aspect sa se petreaca este nevoie de bunavointa si sinceritate in demersul spiritual, altfel totul ar fi fara rost.

In multe tipuri de meditatii yoghine (nu in toate) este necesar sa avem o abilitate anterior castigata si apoi este posibil ca, folosind respectiva abilitate de a face meditatia, sa avem succes. Uneori este necesar sa avem o anumita preferinta pentru o traditie, sa avem o afinitate si sa fim in stare sa practicam.

Un alt urias avantaj in meditatia isihasta este faptul ca, desi foarte simpla, ofera posibilitatea de a trai spiritualitatea in mijlocul vietii.
Deci nu mai este neapărată nevoie sa ne retragem in manastire sau sihastrie ci putem sa fim foarte spirituali oriunde si oricand.
In yoga acesta este un aspect de varf ce poate fi intalnit mai ales in traditia maha mudra, dzog chen, sau în yoga nondualista din India (mai ales cea din nordul Kasmirului).

Din aceasta perspectiva, aceste metode, adica meditatia isihasta si cele mentionate mai sus din yoga consideram ca vor face parte din viitorul de aur al umanitatii, deoarece ele deschid calea unei vieti spiritualizate dar si spiritualizante.

Din această perspectivă yoga este necesară pentru a avea un trup sănătos si pentru a realiza orice tip de meditatie mult mai eficient.

Nu exista nici un fel de contradictie intre yoga si crestinism decat la nivel dogmatic superficial - doar dinspre crestinism spre yoga si aceasta doar din cauza unor frici, lipsa de studiu si fanatisme greu de inteles tinand cont ca yoga nu micsoreaza numarul de oameni din biserica. Uneori il mareste, chiar.

Interesant este ca autoritatile bisericesti nu s-au revoltat impotriva societatilor secrete care, pe fata sau ascuns, chiar le submineaza autoritatea si forta spirituala, dar se vorbeste despre yoga in niste termeni nepotriviti.

Sa stiti ca nu este un avantaj sa transmitem un astfel de mesaj care poate parea, in mod gresit ambiguu sau, pentru unii, chiar pervers. Si avem parte, uneori, de atitudini rezervate, nepopularitate sau chiar cuvinte dure.
Adica unele persoane pot crede, la prima vedere, ca Societatea Academica AdAnima
”e o perdea interesanta pentru
evanghelizare prin yoga” sau pot crede ca este
”chemare la yoga prin evanghelizare”.
Si nu este, cu siguranta, nici una nici alta.

De fapt, este o sansa deosebită de a putea lua contact cu aceste traditiii exceptionale fara dogmatisme, cautand viata ca o cale spirituala.
Aceasta perspectiva pretioasa este, de fapt, foarte rara, dar speram sa devina tot mai populara in viitor.

Daca, totusi, cineva indrazneste sa se raporteze la amandoua traditiile in mod corect, descopera ca ele, la modul esential, se pot sustine exceptional una pe alta.

Si aceasta este posibil si fiindca aceste amandoua traditii spirituale sunt autentice.

Acest lucru il garantam prin propriul exemplu si cu foarte multe argumente teoretice si practice verificabile - daca are cineva rabdare sa le asculte.
E adevarat, exista multa adversitate pe acest teren, dar noi nu impunem nimic, nu atacam pe nimeni, nu stricam credinta nimanui (adica nu cream un nou cult sau o noua grupare crestina sau asa ceva -primum non nocere, nu-i asa) doar afirmam cu seriozitate ceea ce noi am descoperit si practicam.
.....................................................
Deci... de ce facem aceasta?
Din sinceritate, fiindca aceste sunt cele mai bune metode pe care le-am descoperit si practicat.
Si pentru a face binele, dupa puteri si cat ne este permis, in acest moment teribil al umanitatii.

cu drag
Leo Radutz

P.S. In plus, pentru a fi evident ca nu intentionam sa ”smintim” pe nimeni, sa stiti ca NIMENI din cei care ne-au contactat nu a renuntat la perspectiva crestina sau la biserica sau, ba unele persoane chiar au declarat ca au acum o credinta mult mai profunda. Daca ce scriem aici ar fi rau, cum ar fi posibil acest lucru?

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross