Masurarea intervalelor dintre bataile inimii confirma ceea ce poetii au intuit si anume faptul ca inimile noastre bat in ritmul emotiilor. Dar influenta mintii asupra inimii nu este unidirectionala, bataile inimii pot avea un impact asupra activitatii creierului. Cativa experti ne sugereaza existenta unui adevarat sistem inima – creier.
Cercetarile stiintifice au dus la concluzia ca bataile de inima armonioase (“coerente”) ajuta creierul sa lupte impotriva stresului, anxietatii si depresiei.
“Coerenta cardiaca” ne ajuta de asemenea sa stabilim o armonie intre cele doua creiere, respectiv creierul limbic si cel congnitiv, astfel incat nici unul sa nu preia controlul in devafoarea celuilalt.
De exemplu, cineva care experimenteaza un atac de panica nu mai poate sa-si controleze corpul (bataile inimii devin haotice, simte un nod in stomac, adrenalina este crescuta si poate avea senzatia de moarte iminenta), cu toate ca mintea sa ii spune ca nu exista nici un pericol real care sa il ameninte.
Coerenta cardiaca genereaza batai cardiace ritmice, armonioase, imbunatateste sincronizarea dintre inima si creier, precum si rezonanta dintre ritmul inimii si alte ritmuri ale corpului cum ar fi: respiratie, presiunea sanguina, si alte sisteme fiziologice.
Cu toate ca starea de coerenta fizico – fiziologica este o stare naturala care poate aparea spontan cand o persoana simte emotii pozitive sau cand este intr-o stare de pace interioara, aparita starilor de coerenta pe o perioada mare de timp este foarte rara.
Cum poate fi mentinuta pe o perioada mai mare de timp stare de coerenta a inimii?
In primul rand printr-o stare interioara de armonie si pace, cultivand ganduri pozitive, practicand yoga si nu in ultimul rand prin practica meditatiei.
Orice tip de meditatie este binevenit pentru a reusi sa intram in starea de coerenta. Prin practicarea zilnica a cel putin 30 minute de meditate, sistemul nostru nervos devine mai relaxat, putem sa ne controlam mai bine starile interioare, si sa generam stari interioare pozitive.
Marele lama tibetan Sogyal Rinpoche spunea ca secretul meditatiei este sa inveti “sa fii tu, cu tine insuti, si sa le dai voie tuturor gandurilor sa se dizolve, pentru ca astfel ajungi la sinele tau cel mai pur; apoi sa fii acel sine, sa te bucuri de el, sa te lasi patruns de el, sa vezi lucrurile din perspectiva lui”.
Meditatia ne face mai fericiti, si mai sanatosi prin reducerea stresului, anxietatii si depresiei, creste puterea de concentrarea imbunatatindu-ne memoria si atentia, ne imbunatateste functionarea creierului (mai ales zonele legate de introspectie, atentie, memorie, gandire, emotii si autocontrol) si nu in ultimul rand ne face mai intelepti si mai profunzi ajutandu-ne sa vedem adevarul si esentialul din vietile noastre.
Mai jos va oferim cateva informatii indedite despre pretioasa noastra inima:
sursa:hearthmath.org