Cat de bine ne cunoastem inima?

Masurarea intervalelor dintre bataile inimii confirma ceea ce poetii au intuit si anume faptul ca inimile noastre bat in ritmul emotiilor. Dar influenta mintii asupra inimii nu este unidirectionala, bataile inimii pot avea un impact asupra activitatii creierului. Cativa experti ne sugereaza  existenta unui adevarat sistem inima – creier.

Cercetarile stiintifice au dus la concluzia ca bataile de inima armonioase  (“coerente”) ajuta creierul sa lupte impotriva stresului, anxietatii si depresiei.

“Coerenta cardiaca” ne ajuta de asemenea sa stabilim o armonie intre cele doua creiere, respectiv creierul limbic si cel congnitiv, astfel incat nici unul sa nu preia controlul in devafoarea celuilalt.

De exemplu, cineva care experimenteaza un atac de panica nu mai poate sa-si controleze corpul (bataile inimii devin haotice, simte un nod in stomac, adrenalina este crescuta si poate avea senzatia de moarte iminenta), cu toate ca mintea sa ii spune ca nu exista nici un pericol real care sa il ameninte.

Coerenta cardiaca genereaza batai cardiace ritmice, armonioase, imbunatateste sincronizarea dintre inima si creier, precum si rezonanta dintre ritmul inimii si alte ritmuri ale corpului cum ar fi: respiratie, presiunea sanguina, si alte sisteme fiziologice.

Cu toate ca starea de coerenta fizico – fiziologica este o stare naturala care poate aparea spontan cand o persoana simte emotii pozitive sau cand este intr-o stare de pace interioara, aparita starilor de coerenta pe o perioada mare de timp este foarte rara.

Cum poate fi mentinuta pe o perioada mai mare de timp stare de coerenta a inimii?

In primul rand printr-o stare interioara de armonie si pace, cultivand ganduri pozitive, practicand  yoga si nu in ultimul rand prin practica meditatiei.

Orice tip de meditatie este binevenit pentru a reusi sa intram in starea de coerenta. Prin practicarea zilnica a cel putin 30 minute de meditate, sistemul nostru nervos devine mai relaxat, putem sa ne controlam mai bine starile interioare, si sa generam stari interioare pozitive.

Marele lama tibetan Sogyal Rinpoche spunea ca secretul meditatiei este sa inveti “sa fii tu, cu tine insuti, si sa le dai voie tuturor gandurilor sa se dizolve, pentru ca astfel ajungi la sinele tau cel mai pur; apoi sa fii acel sine, sa te bucuri de el, sa te lasi patruns de el, sa vezi lucrurile din perspectiva lui”.

Meditatia ne face mai fericiti, si mai sanatosi prin reducerea stresului, anxietatii si depresiei, creste puterea de concentrarea imbunatatindu-ne memoria si atentia, ne imbunatateste functionarea creierului (mai ales zonele legate de introspectie, atentie, memorie, gandire, emotii si autocontrol) si nu in ultimul rand ne face mai intelepti si mai profunzi ajutandu-ne sa vedem adevarul si esentialul din vietile noastre.

 

Mai jos va oferim cateva informatii indedite despre pretioasa noastra inima:

 • Campul electric al inimii este de 40-60 de ori mai puternic decat campul electric al creierului.
 • Campul magnetic al inimii este de 5000 de ori mai puternic decat cel al creierului.
 • In interiorul inimii exista o zona separate numita “micul creier” si un sistem neros care conecteaza inima direct cu neocortexul.
 • Sistemul imunitar, echilibrul hormonal si procesul imbatranirii snt toate dirijate de o peptida specifica numita ANF, o moelcula informationala a emotiei produsa in”camerele” superioare ale inimii cu fiecare contractie a sa.
 • Inima este autogenica. Nu este necesar un semnal de la creier pentru a bate.
 • Inima pompeaza 2 litri de sange pe minut prin cei 25.ooo km ai sistemului vascular.
 • Cu fiecare schimbare a starii emotionale campurile bioelectrice ale inimii se modifica, creand o casacada de transformari in corp.
 • Inima contine propriul camp de procesare a informatiei, separate de creier care opereaza la o frecventa mai inalta (asa cum sunt undele FM comparative cu cele AM)
 • Energia produsa de campul electric al inimii patrunde in fiecare celula din corp si poate fi masurata in orice punct al corpului,
 • Campul electric poate fi masurat la o distanta de aproximativ 2 m de corp, iar atunci cand doua fiinte comunica afectiv, ritmurile inimilor lor se influenteaza reciproc.
 • Stare de armonie intre inima si creier, determina o stare de bine interior, denumita si stare de coerenta a inimii, ea sustinand forma fizica (sanatatea si integritatea celulara) pe cand starea de dizarmonie, creeaza campuri distructive care influenteaza negativ sanatatea si determina aparitia unor conditii care duc la imbolnavirea si imbatranirea celulelor si a sistemelor corpului.
 • Interactiunea  constienta cu planul informational energetic al propriei noastre inimi produce un sistem puternic si masurabil de comunicare electromagnetica prin care ansamblul minte-corp este capabil sa opereze la un nivel mai ridicat de inteligenta.

 

 

sursa:hearthmath.org

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top