Avem neapărată nevoie de un maestru spiritual? Oare nu am putea să ne descurcăm și singuri?

Ne putem afla în mai multe tipuri de situații.

1. Dacă nu suntem treziti spiritual (cazul celor mai mulți practicanți de pe o cale spirituală autentică) atunci avem neapărată nevoie de un maestru spiritual pentru a ne ghida, pentru a ne explica si adecva metodele de transformare la situatia noastră concretă și, mai ales, pentru a ne ajuta să depășim obstacolele noastre proprii.

Aceste obstacole tind să ne facă să găsim motivații și justificări pentru a nu le transcende și pentru alege din Cale doar ce ne convine.
Când nu beneficiem de o trezire spirituală minimală ne este greu să menținem constanța și intensitatea în practica noastră și avem nevoie de ajutor pentru aceasta și de îndrumare, mai ales în momentele ori punctele cheie.
Deci este nevoie de maestrul ori ghidul spritual.

2. Dacă avem o minimă trezire spirituală, cel puțin la nivelul sufletului cel viu (jivatma) atunci beneficiem de un ghid interior autentic și nevoia unei îndrumări scade până la a nu mai avea nevoie de ea decât rar și doar în legătură cu anumite aspecte esențiale.
Problema este că mulți oameni au aroganța de a crede că au deja această minimală trezire și că o manifestă suficient de constant ca să nu aibă nevoie de maestru.

Acesta este un pericol generat de ego care scade nivelul de trezire (care nu e mereu constant) și poate da căutătorului spiritual senzația că se poate ghida singur si, ca si în cazul anterior, că poate alege din calea spirituală ce îi convine.

Dar o trezire profundă și constantă a sufletului cel viu jivatma poate oferi, întradevăr o ghidare minunată (dacă este reală).

La acest nivel încă avem nevoie să realizăm practică sprituală susținută, dar o realizăm ușor și cu efecte minunate și evidente.

3. Dacă trezirea interioară este atât de profundă încât ne simțim integrați ori întregiți în Sinele Suprem (Atman) atunci chiar nu avem nevoie de Maestru Spiritual. Nu avem nevoie neapărată de o practică spirituală, dar dacă considerăm necesar, o realizăm ușor și cu o excepțională eficiență energetică.

Atenție! oricât de avansată ar fi realizarea noastră spirituală, căderea în exterioritate și în ego este posibilă și aici este valabilă și acea maximă care spune:
„Cu cât cazi de mai de sus, cu atât te lovesti mai tare!”.

Deci chiar și în această minunată stare de dezvoltare spirituală în care ne simțim integrați ori întregiți în Sinele Suprem (atman) tot ar mai bine să avem un maestru care să ne ajute să nu deraiem și să nu se producă o cădere, fiindcă este cunoscut aspectul că atunci când ne trezim spiritual simțim, dar atunci când cădem, din păcate, nu simțim aceasta.

În situația în care beneficiem de trezirea la un nivel semnificativ al energiei Kundalini ori în situația în care calea noastră are o nuanță tantrică ori chiar este tantra autentică, este foarte importantă și esențială ghidarea unui maestru spiritual competent.

Cele mai multe eșecuri ori „rebuturi” spirituale se produc în aceste două situații.

Un maestru spiritual autentic nu își conduce discipolii la picioarele lui ci „la picioarele” lui Dumnezeu ori ale Infinitului din Adevăratul lor potențial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top