Asset 1

Abheda Yoga – Calea Inimii – Heart Path

Yoga inseamnă in mod primar ”unire, legătura”.
Practic este legatura dintre finit si infinit, dintre starea limitată, umană și perfectiunea inifinita a Sinelui suprem Atman, care este ”o scânteie” a conștiinței supreme Aham – Dumnezeu Tatăl.

În India, Yoga este privită ca fiind un mijloc de desăvârșire fizică și spirituală.
Într-o perspectivă tehnică, scopul yoga este
transcenderea oricăror perturbaţii mentale sau dispariţia lor completă, după definiţia dată de Patanjali în Yoga Sutras (sutra 1.2.):

Yoga citta vritti nirodhah”.

Aceasta este o definiţie vizează descrierea tehnică a realizării spirituale, care este aceeaşi cu scopul yoga și care este acelaşi cu scopul ultim al existenţei:

revelarea Adevărului Ultim Divin,
care pentru fiinţa obişnuită este
revelarea Sinelui Suprem individual Atman şi a
Sinelui Suprem Universal Paramatman.

Acest mod indirect de a defini scopul ultim în yoga apare datorită faptului că senzația existenței ego-ului, ca structură reală și separată de Sine apare doar în minte, dar, dacă în minte nu mai apare nici o perturbație, atunci mintea și ego-ul sunt transcense, dispărând, odată cu ele, și iluzia separării de Sine.

În timp ce în perspectiva nodualistă vedantică ”neti-neti” (”nici aceasta – nici aceasta”) precizează că nimic nu este Adevărul, în afara de Sinele Suprem Atman, din perspectiva Abheda totul este Sinele (”și aceasta-și aceasta”, dar pentru aceeasta este necesară trăirea efectivă unei perspective interioare și a unei atitudini speciale.

Acțiunile neplăcute, dureroase sau care au ca rezultat fructe karmice negative au si ele un rol, deoarece prin jocul legii acțiunii și reacțiunii, ființa înțelege, în final, identitatea dintre ființele care îi apar exterioare și Sine, mai întâi cel individual – Atman și apoi cel Universal – Aham sau Dumnezeu Tatăl.

În Abheda yoga viaţa, sau, cu alte cuvinte, tot ceea ce trăieşte o fiinţă până la realizarea scopului ultim al existenţei este chiar calea spirituală.
Prin noţiunea de „Viaţa” includem suma tuturor aparentelor existenţe, care nu reprezintă decât o singură existenţă reală şi nelimitată, punctată de perioade de inconştienţă şi de uitare a aspectelor anterioare.

În Abheda yoga
Viaţa este Calea Spirituală şi, totodată
Calea Spirituală este Viaţa.

Abheda yoga este o disciplină yoghină nondualistă din specifică anumitor școli din nordul Kashmirului care conține toate cele patru metode de baza (raja yoga, jnana yoga, bhakti yoga, karma yoga) practicate dintr-o perspectivă nondualistă integratoare.

Era odata un taietor de lemne foarte puternic care-si cauta de lucru.
A ajuns la un negustor de cherestea si acesta l-a angajat imediat.
Pentru ca era platit bine, iar conditiile de lucru erau foarte bune, taietorul de lemne si-a dat silinta sa lucreze cat putea de bine.
Negustorul i-a dat un topor si i-a aratat locul de unde sa taie copacii.
In prima zi, omul a taiat 15 copaci.
“Felicitari”,i-a spus seful.
”Continua sa muncesti tot asa!”
Fiind foarte motivat de cuvintele sefului, taietorul de lemne a incercat sa munceasca si mai bine a doua zi, dar nu a putut dobori decat 10 copaci.
A treia zi a incercat si mai mult, dar n-a reusit sa doboare decat 7 copaci.
Zi dupa zi el dobora tot mai putini copaci.
“Cred ca imi pierd puterile”, se gandea taietorul de lemne. Stanjenit s-a dus la negustor si si-a cerut scuze spunandu-i ca nu intelege ce i se intampla.
“Cand ai ascutit ultima oara toporul?” a intrebat negustorul.
“Ascutit? Nu am avut timp sa ascut toporul. Am fost foarte ocupat sa tai copacii…”

Facand o paralela, exista cai spirituale in care oamenii refuza viata in lume, care le pare ca ii franeaza, abrutizeaza si indeparteaza de idealul spiritual si se retrag in solitudine sau in manastire. Ei isi dedica intregul timp transformarii interioare si evolutiei spirituale, adica se ocupa permanent de ”ascutitul toporului”. Acestea sunt cai bune, cai ale negarii aparentei lumii si ale transcenderii.
Exista cai spirituale in care Cautatorul autentic se retrage in Sine si realizeaza eforturi spirituale pentru a se transforma si a evolua si apoi se ”arunca” din nou in mijlocul vietii, intelegand-o intr-un mod nou, deoarece acum ”are toporul ascutit”.
Dupa care, cand simte nevoia, revine in solitudine pentru a realiza inca un salt spiritual, pe care sa il savureze apoi in mijlocul vietii, pana cand acest impuls se pierde si revine in camera de meditatie, ca sa ”isi ascuta din nou toporul”.
Acestea sunt cai spirituale foarte bune care integreaza viata si se folosesc de antrenamentul spiritual pentru a face mai bine fata la incercarile vietii.
Dar exista si o cale spirituala in care
insasi viata produce transformarea si evolutia
calea pe care ”CU CAT TAI MAI MULTI COPACI, CU ATAT TOPORUL SE ASCUTE MAI TARE de la SINE .
Adica, in aceasta situatie, toporul devine mai ascutit tocmai datorita folosirii lui.”
ACEASTA ESTE CALEA INIMII – ABHEDA YOGA, CALEA SPIRITUALITATII IN MIJLOCUL VIETII.
…………………………………………………….
Abheda Yoga -sau Calea Inimii este o esenţă a metodelor practice esoterice pentru a fi spirituali în mijlocul vieţii, tocmai datorită vieţii.
Este o perspectiva spirituală nondualistă, directă, care se sprijină pe informaţii tradiţionale, sistematizate ştiintific şi practicate în ambianţa culturală actuală occidentală. Ele oferă, prin aplicare în practică, eficienţa spirituală şi reîncărcare energetică.
Conform acestui sistem, în fiecare din noi sunt prezente aceleaşi potenţialităţi, care nu depind de calităţile sau defectele din prezent.
Calea Inimii urmăreşte trezirea sau revelarea în noi a acestei potenţialităţi, care, de fapt, este starea noastră proprie, naturală, starea de “a fi noi înşine”, stare care poate fi accesată şi în mijlocul vieţii, chiar şi în stare de veghe.
Această stare este perfectă, include în ea totul şi este fundamentul tututor stărilor cunoscute.
Orice fiinţă umană are în ea această stare, dar suprapune peste ea aspecte limitate, specifice personalităţii efemere.

Progresul practicantului este accelerat de :
-” a face bine” în mod detaşat şi divin integrat, respectând legile divine universale şi regulile morale şi etice
– transfigurarea plină de iubire a vieţii, sub toate aspectele ei
– purificarea şi armonizarea fiinţei, de la nivel fizic până la cele mai subtile nivele.
Ulterior practicantul se poate raporta instantaneu, la început cu intermitenţe şi apoi permanent, la această stare firească naturală, în mijlocul vieţii.
Metoda este eficienta şi mai potrivită practicii zilelor noastre, cu efecte rapide şi evidente pentru practicant.
…………………………………………………………………………………………………
Pe Calea Inimii-Abheda Yoga puteţi practica:
– Hatha yoga, cuprinzand asane, pranayama-controlul respiratiei și meditatie
– cultivarea virtuților spirituale, arta de a face binele, nonviolența, adevărul ,non-furtul și non- acumularea ș.a.;
– Arta Grației Supreme, metoda revoluționară pentru trezirea sufletului și spiritualizarea vieții;
– meditatia de introspecţie “Cine sunt eu”
făcută cunoscută şi în occident de Ramana Maharishi (dar şi de Nisargadatta Maharaj, Poonja şi alţi maeştrii)
care urmareste constientizarea identităţii noastre esenţiale
şi a celor trei forme principale de vid beatific;
metode prin care pot fi transcense cu eficienţa obstacolele care pot apare în calea introspecţiei;
– meditaţia in actiune – atitudine contemplativă de acces la starea naturală de “a fi noi înşine-Sinele” în mijlocul vieţii;
-sistemul AdAnima de practici esoterice conjuncturale care dau posibilitatea evolutiei spirituale prin acţiuni şi atitudini ce se realizeaza in timpul vietii sociale aşa-zis obisnuite, deci fără a aloca un timp special pentru antrenamentul personal; aspecte esoterice legate de orice aspect particular al vieţii : semnificatia subtilă a unor fenomene din lumea materiala, fie ele chiar si economice si despre modul in care acestea pot fi folosite de catre cel intelelept, arta de a fi spiritual si intelept ca şi conducător, angajat sau om de afaceri, ca părinte, soţie sau soţ, fiu sau fiică, prieten sau profesor;
-metode de alimentaţie si căi simple de regenerare si prelungire a vieţii prin soluţii naturale;
– forme eficiente de retragere spirituala de scurta durata in solitudine;
-descoperirea menirii spirituale proprii si dezvoltarea metodelor pentru implinirea ei; informatii generale despre eneagrama si tipologii;
– arta, înţeleasă ca o cale excepţională de evoluţie spirituală, atât pentru creatorul cât şi pentru “receptorul” de artă autentică;

Acest sistem poate înţelege cu precizie (dar NU și aprobă) ce se petrece în orice ritual, în orice demers transformator, fie el îndreptat într-o direcţie spirituală sau profană ori chiar infernală, demoniacă sau satanică.

De aceea, el oferă, totodată, înţelegerea necesităţii realizării unui demers spiritual şi nu a unuia luciferic – demoniac ori satanic, necesitatea unui demers către Sine şi nu a unuia către ego.

Procedeele de pe Anavopaya ne ajută să realizăm o elevare a nivelului de vibraţie şi o apropiere de Sine, după care vom glisa pe una din celelate căi – Shaktopaya sau Shambhavopaya; Anupaya nu foloseşte nici un procedeu, fiind o simplă raportare la Sinele Suprem Universal, caracterizată de o eficienţă instantanee perfectă.

Asset 1