A desface nodul gordian este o expresie miserioasă dacă nu îi cunoști originea.
Este utilizată în cazul confruntării cu o problemă extrem de complicată, care, aparent, nu are soluţie.
Însă doar aparent, fiincă trebuie să privim din mai multe puncte de vedere problema pentru a-i înțelege soluția.

Este o legendă care ne duce cu gândul la capacitatea, specifică lui Ganesha (ce se poate dezvolta prin metodele secrete Abheda Yoga), de a învinge toate obstacolele, dând dovadă când de impetuozitate, când de ingeniozitate dar întotdeauna dând dovadă de o perseverență de neînvins și de o capacitate de a intui soluțiile practice potrivite pentru deblocare.

Originile termenului ne duc în perioada lui Alexandru cel Mare, elev al lui Aristotel și soț al Roxanei, un mare cuceritor care, deși tânăr (aparent) a dovedit astfel de aptitudini ce au uimit si au cucerit oameni din doua continente.

După cum se povesteşte, înaintea erei noastre cuceritorul macedonian se îndrepta cu armata sa către capitala frigiană, Gordium (în Turcia de astăzi).
În oraş, au întâlnit o căruță veche al cărei jug era legat cu ceea ce un istoric roman a descris, mai târziu, ca fiind
” mai multe noduri toate atât de strâns legate între ele, încât era imposibil să vezi cum s-au fixat.”

Tradiţia frigiană spune că acea căruță ar fi aparţinut o dată lui Gordius, tatăl celebrului rege Midas – regele blestemat de zei ca orice atinge să se prefacă în aur. Porivit unui oracol, omul care va putea dezlega nodurile făcute de Gordius ar fi fost destinat să devină conducător al întregii Asii.

Potrivit vechiului cronicar Arrian, impetuosul Alexandru a fost imediat „cuprins de o dorinţă arzătoare” să dezlege nodul gordian.
După ce s-a muncit să-l dezlege, însă, fără succes, el s-a îndepărtat de frânghiile noduroase şi a proclamat: „Nu contează modul în care aceste frânghii vor fi dezlegate”. După aceste cuvinte, el a scos sabia din teacă şi a înjumătăţit nodul dintr-o singură lovitură.

Într-o altă versiune, Alexandru Macedon ar fi scos pur şi simplu axa centrală care trecea prin jug, slăbind nodul suficient ca acesta să fie capabil să-l dezlege. Oricare ar fi fost metoda pe care a folosit-o, tânărul rege a fost imediat salutat ca fiind cel care a păcălit prin inteligenţă provocarea antică.

În aceeaşi noapte, Gordium a fost tulburat de o furtună cu fulgere, pe care Alexandru şi oamenii săi au înţeles-o drept un semn că zeii s-au bucurat. O fi fost adevărată profeţia nodului gordian, căci Alexandru cel Mare a continuat să cucerească Egiptul şi părți mari din Asia, înainte de moartea sa la vârsta de 32 de ani.

Una dintre primele menţiuni ale acestei expresii a fost observată în opera lui Shakespeare, care a scris despre Henry V că acesta a fost apreciat pentru abilitatea sa de a „desface” nodul gordian al politicii.

De asemenea, expresia „a tăia nodul gordian” este acum utilizată pentru a descrie o soluţie creativă neobișnuită sau soluţionarea cu ingeniozitate a unei probleme aparent insurmontabile.