Multe dintre credintele si convingerile legate de anul 2012 si in special de data de 21 decembrie 2012, postuleaza ca la aceasta data ar fi ,, sfarsitul lumii si al universului” , sau ca va fi un  un moment important in istoria omenirii, care va aduce mari schimbari. Multe din aceste afirmatii despre 2012 fac parte din cadrul unor colectii necodificate de credinte New Age, legate de spiritualitatea maiasilor antici, dar care nu sunt sustinute de dovezi substantiale.

Conform unui reportaj de pe canalul TV National Geographic, Dr. Andreas Fuls a aratat ca mayasii foloseau nu un calendar, ci patru, iar calendarul mayas care se termina pe data de 21 decembrie 2012, a fost gresit transpus in calendarul iulian, asa ca “ sfarsitul” calendarului va intarzia cu vreo doua sute de ani, mai exact pana in anul 2208!

Xibalba be – ,,Drumul Negru” al mayasilor

John Major Jenkins, un autor esoteric de origine americana, a afirmat pe  la mijlocul anilor 1990, ca vechii mayasi intentionau sa conexeze terminarea calendarului lor cu solstitiu de iarna din 2012, care are loc pe tot pe data de 21 decemrie, aceasta data ,,potrivindu-se” cu ideea de aliniere galactica.

De asemenea Jenkins sugereaza ca vechii mayasi s-au bazat in calendarul lor pe observarea Marii Fisuri, o banda de nori de praf intunecati din Calea Lactee, pe care au denumit-o Xibalba be  sau ,,Drumul Negru”. El mai spune ca mayasiii cunosteau locul intersectiei elipticii cu acest Xibalba be, caruia ii acordau o importanta speciala in cosmologia lor. Conform ipotezei, Soarele se va alinia exact cu aceasta intersectie in timpul solstitiului de iarna din 2012, iar Jenikins a speculat faptul ca mayasii din vechime au anticipat aceasta conjuctie si au considerat-o ca pe o prevestire a marilor transformari spirituale prin care va trece omenirea. In plus Jenkins afirma ca intuitiile shamanilor mayasi referitoare la alinierea cu centrul galaxiei, au fost favorizate de folosirea de catre acestia a unor ciuperci halocinogene, si a altor substante psihoactive .

Ce se intampla din punct de vedere al miscarii  de ,,precesie”? 

Din perspectiva noastra pamanteana, Soarele, si planetele din Sistemul solar se gasesc pe acelasi plan al orbitelor denumit plan elpitic.  Soarele trece in decursul unui an prin fiecare zodie pe rand, in plus, in timp eliptica pare sa se deplaseze in sensul invers al acelor de ceasornic cu un grad la fiecare 72 de ani. Aceasta miscare este denumita miscare de precesie, si este atribuita deplasarii axei Pamantului care se roteste, drept urmare la fiecare 2120 de ani constelatia vizibila dimineata devreme in timpul echinoctiului de primavara se schimba. In traditiile astrologice occidentale, acest fapt semnifica finalul unei ere astrologice ( in prezent ne gasim in finalul Epocii Pestilor) si inceputul unei noi ere astrologice (Era Varsatorului). Timp de 26.000 de ani miscarea de precesie face un circuit complet in jurul elipticii, iar acum ne aflam in momentul in care acest ciclu s-a terminat (din punct de vedere astrologic)

Merita amintit faptul ca un mare astronom indian, pe nume Swami Sri Yukteswar, a propus pentru prima data in lume, ca model pentru explicatia fenomenului de precesie, modelul binar al Soarelui. Acest fapt se intampla acum mai bine  de 100 de ani, in 1894!!!  Se pare ca Sry Yukteswar a fost un adevarat vizionar, astronom, un Jyotisha (astrolog vedic) si yoghin. Parahamsa Yogananda, discipolul sau  l-a considerat ca fiind o ,,Incarnare a Inteleciunii” sau un Jnanavatar.

Sri Yukteswar spunea ca asa cum satelitii se rotesc in jurul planetelor lor, iar acestea se rotesc in jurul Soarelui, si Soarele se roteste impreuna cu o alta stea duala, in jurul unui centru comun, intr-un ciclu de 24.000 de ani, lucru responsabil  pentru precesia echinoctiilor. Aceasta afirmatie a fost facuta pe vremea cand nu se cunostea mai nimic despre stelele duale. In urma ultimelor descoperiri, se pare ca aproape 80% dintre stelele din univers fac parte dintr-un sistem binar sau chiar multiplu de sori. Asadar de ce Soarele nostru nu ar face parte dintr-un astfel de sistem binar?

Ce spun astronomii?

Astronomii afirma ca nu poate fi determinat cu precizie locul unde incepe si unde se sfarseste Calea Lactee, ecuatorul galactic fiind o linie absolut arbitrara. In plus Jenkins pretinde, conform concluziilor sale despre locatia ecuatorului galactic, ca acestea se bazeaza pe observatiile facute la o altitudine de 3400 m, o inaltime mai mare decat in oricare dintre zonele geografice unde au trait maiasii; chiar si asa, folosind locatia determinata a liniei ecuatorului galactic, congergenta sa cea mai precisa cu centrul Soarelui s-a realizat deja in 1998!

In concluzie nu exista nici o evidenta clara a faptului ca vechii mayasi stiau de miscarea de precesie. Se pare ca ei acordau o mare importanta solstitiilor si echinoctiilor, importanta care s-a diluat ulterior in timp, dar si acest aspect este subiect de disputa intre cei care studiaza civilizatia maya.

Avand in vedere aspectele enumerate mai sus, nici una dintre aceste teorii referitoare la sfarsitul calendarului mayas sau la sfarsitul ciclului complet al miscarii de precesie de 26.000 de ani (conform astrologiei occidentale) nu se bazeaza pe dovezi evidente sau stiintifice, mai mult, fragmentele de informatii si interpretarile pseudo- stiintifice au fost folosite intr-un mod distorsionat, pentru sustinerea unor anumite grupuri de interese (vezi miscarea New Age,sau societati secrete ca Iluminati).

sursa: internet